25. rujan 2019

Jesenske avanture u prirodi

Jesenske aktivnosti na otvorenom

By Matt Marenić

Vjerujem da smo nakon dugog i vrućeg ljeta svi jedva dočekali ove hladnije, jesenske dane. Lišće još nije u potpunosti počelo mijenjati boje, ali za koji tjedan će i to.

Jesen kao jedno šareno godišnje doba daje nam puno mogućnosti da budemo aktivni te provedemo mnogo vremena na otvorenom.

Niže temperature i malo kiše ne moraju biti razlog da bi se zatvorili unutar svoja četiri zida.

Ono što bismo prije svega trebali napraviti je zaključiti da  - LOŠE VRIJEME NE POSTOJI!

Odaberite omiljenu aktivnost i pokrenite se

Kada ovu mantru ponovimo nekoliko puta, spremni smo za novu avanturu uz znanje da nam ništa ne može pokvariti dan. Šalu na stranu, ali stvarno je istina da loše vrijeme ne postoji. Na nama je samo da odlučimo - hoćemo li ostati sjediti na kauču ili biti aktivni.

Mislim da ne treba previše dvojiti da se ovaj drugi izbor uvijek na kraju pokaže pobjedničkim, premda nam se možda taj dan baš i ne ide van.

Neke od aktivnosti kojima se možemo baviti ove jeseni su npr. planinarenje, odlazak u prirodu, trčanje, lov, ribolov…

Ne postoji loše vrijeme, samo loša oprema!

Svaku od navedenih aktivnosti je prije svega dobro isplanirati, da nas priroda ne bi zatekla nespremne. Prije svega valja proučiti mjesto na kojem želimo npr. planinariti.

Provjeriti da su staze kojima planiramo ići dobro označene, a naravno nije loše niti da imamo u mobitelu spremljene “offline mape”. Za svaki slučaj, kako bi GPS mogli koristiti i bez mobilnog signala.

Još važnije, dobro se opremite

Dobro je spremiti i par stvari u ruksak, koje bi nam trebale postati sastavni dio opreme. To je prije svega prva pomoć, astro folija i dobra svjetiljka.

Logično je zašto uvijek uza sebe treba imati prvu pomoć. Nikada ne znaš što ti se može dogoditi, a u toj se maloj kutijici nalaze stvari koje ti zaista mogu spasiti život.

Slično je i s astro folijom. Ako se slučajno izgubite u šumi tijekom sve hladnijih noći, ova će folija zaštiti tijelo od smrzavanja.

Što se tiče svjetiljke, na nama je da odaberemo koja bi nam najviše odgovarala, naglavna ili ručna. Kada nas na izletu uhvati mrak, dobra svjetiljka osvijetlit će nam put. Kod svjetiljke svakako pripazite da ima kvalitetnu lampu, dobra vodootporna svojstva i punjive baterije koje će nam dugoročno uštedjeti novac, a i barem malo pomoći u zaštiti prirode bez koje ne možemo.

Ukoliko još niste pronašli svoju savršenu svjetiljku, provjerite Ledlenserovu outdoor seriju naglavnih i ručnih svjetiljki, koje su idealni pratioci za sve aktivnosti u prirodi.

Praktičnim tipovima svidjet će se najmanja svjetiljka iz Outdoor serije - MT10, koja je ujedno kompaktna i snažna. Ima prekidač na glavi svjetiljke, što uvelike olakšava rukovanje i može se puniti bilo gdje u svijetu pomoću USB-a  3.0. Za ljubitelje naglavnih svjetijlki, dobar izbor bila bi MH10 punjiva svjetiljka sa 600 lumena.

Ako se bavite različitim aktivnostima, odaberite onaj model koji može pokriti više područja. Recimo, naglavna lampa se može bez problema koristiti za planinarenje i trčanje dok ručnu možete kombinirati za lov i ribolov.

Što god odlučite, samo hrabro naprijed!

Naglavne svjetiljke

Natrag