23. listopad 2019

Savjeti za trčanje po mraku

Noćno trčanje i vidljivost

Sve je veći broj ljudi koji stvarno uživaju u trčanju, a uz užurbane rasporede i dužu noć, često jedino vrijeme za trčanje nalaze u tami ranih jutra ili kasnih večeri. Plan treninga je tu, plan prehrane također, no što je s planom sigurnosti?

Trčanje u mraku predstavlja izazov. Jedan od glavnih problema s kojima se trkači susreću je vidljivost, osobito kada dijele cestu s drugim sudionicima. Bez obzira na to jeste li ranoranilac koji izlazi prije Sunca ili vam je draže brojati kilometre noću, uz raznovrsnu opremu bit ćete sigurni prilikom svakog treninga.

Važno je biti svjestan da trčanje u mraku može biti opasno i zahtijeva dodatne mjere opreza koje je potrebno poduzeti. U mraku niste toliko vidljivi kao što to možda mislite. Jednostavno svjesnost može činiti sekundu razlike sprečavanja nesreće, posebno u mraku kada je teže razlikovati predmete od ljudi.

Danas postoji mnoštvo opreme različitih vrsta za noćno trčanje između koje možete birati. Obavezan komad opreme za trčanje je naglavna svjetiljka kao i reflektirajuća odjeća i dodaci

Budite uočljivi

Samo svjetla ili samo reflektirajuća oprema nisu dovoljni, ključno je imati oboje. Uz ometene vozače ovih dana, od životne je važnosti biti vidljiv. Neonske boje u ovom slučaju nisu pitanje mode.

Odjeća neonske boje i naglavna svjetiljka osiguravaju vidljivost.

Prilikom odabira odjeće opredijelite se za svijetle boje poput bijele ili žute. Pomoću automobilskog svjetla, vozač će prije uočiti takve boje.

Cilj je da vas drugi sudionici u prometu mogu uočiti sa svih strana.

Budite posebno oprezni prilikom prelaska ulice, ne očekujte da će se vozači zaustaviti za vas kao što bi to radili tijekom dana (čak i ako prelazite na pješačkom prijelazu). Ako se nikako ne možete odreći glazbe, kada trčite, koristite samo jednu slušalicu i postavite zvuk na nisku razinu.

Trčanje po mraku "bez ušiju" dramatično povećava vaše šanse za ozljede ili nesreću. Morate biti svjesni svoje okoline kako biste stigli na vrijeme reagirati.

Istražujte kroz dan

Noć nije vrijeme za istraživanje novih staza ili za trčanje drugačijom rutom kroz susjedstvo. Držite se staze kojom ste prošli toliko puta da vam je poznat svaki rubnik, grm, drvo i ograda. No ne morate trčati istom stazom svake večeri. Umjesto toga, odaberite nekoliko ruta koje su vam ugodne za trčanje i mijenjajte ih svaki drugi dan ili svakih nekoliko dana, ako se bojite da će vam dosaditi trčati jednom te istom rutom.

Uvijek sa sobom imajte osobnu iskaznicu, mobitel i nešto gotovine.

Noćno trčanje zapravo je češće nego što biste mislili. Svakako ga isprobajte, ako niste jutarnji tip ili ako vam raspored nije prilagodljiv.

Sigurnost se nalazi u brojkama. Ako trčanje u neuobičajeno vrijeme znači da ste prisiljeni trčati sami, budite sigurni da nekome kažete kamo idete i kada biste se trebali vratiti. Ponesite sa sobom osobnu iskaznicu, mobitel i nešto gotovine.

Nema razloga da odustanete od noćnog trčanja ako u njemu uživate i ako ono odgovara vašem rasporedu. Samo se pobrinite da imate odgovarajuću opremu da dobro vidite stazu pred sobom i da budete vidljivi.

Pronađite savršeno osvjetljenje koje će vas pratiti od početka do kraja noćnog treninga.

NAGLAVNE SVJETILJKE

 

 

Natrag
Zatvori

Kolačići i druge tehnologije za praćenje vaših preferenci mogu se koristiti na ledlenser.hr Internet stranici na razne načine npr. kako bi Internet stranica ledlenser.hr funkcionirala.
Kolačić (eng. Cookie) je podatak male veličine koji web stranica pohranjuje u računalo ili mobilni uređaj posjetitelja. Kolačić dozvoljava web stranici da „zapamti“ akcije posjetitelja iz prethodnih posjeta. Većina preglednika dozvoljava upotrebu kolačića, ali korisnik ih u svakom trenutku može obrisati  ili u pregledniku postaviti zabranu pohrane istih. Najčešći razlozi korištenja kolačića su: identifikacija posjetitelja, pamćenje specifičnih preferencija korisnika, pomoć pri unosu informacija koje su već unesene prilikom prethodnih akcija, skupljanje podataka za analize te promotivne kampanje. Više o kolačićima i kako i ledlenser.hr koristi pročitajte u našim Uvjetima poslovanja.

DREAM POINT d.o.o., OIB: 84098788294, Zagreb, Fallerovo šetalište 22 („Dream Point“), kao Voditelj zbirke osobnih podataka, obavještava Vas da se Vaši osobni podaci dostavljaju sa web stranice www.ledlenser.hr (dalje u tekstu „web stranice“) i da će biti obrađeni.
Prihvaćanjem ove Izjave smatra se da slobodno i izričito dajete privolu za prikupljanje i daljnju obradu Vaših osobnih podataka koje ustupate Dream Pointu putem ovih web stranica u svrhu kreiranja korisničkog profila, a radi poboljšanja kupovine i korištenja web usluge. Radi se o dobrovoljnom davanju podataka te ovu Izjavu niste dužni prihvatiti odnosno niste dužni unositi svoje osobne podatke u jednu od prijavnih formi/obrazaca dostupnih na ovim web stranicama.
Prihvaćanjem ove Izjave i ustupanjem Vaših osobnih podataka unosom suglasni ste da se vaši osobni podaci dijele s našom dostavnom službom, a radi kupovine i isporuke proizvoda na željenu adresu. 
Dream Point će s Vašim osobnim podacima postupati sukladno Općoj uredbi o zaštiti podataka koju možete pročitati ovdje, sukladno Politici privatnosti i kolačića koju možete pročitati ovdje i sukladno drugim primjenjivim propisima Republike Hrvatske, a uvijek uz primjenu odgovarajućih tehničkih i sigurnosnih mjera zaštite osobnih podataka od neovlaštenog pristupa, zlouporabe, otkrivanja, gubitka ili uništenja. Dream Point štiti privatnost svojih korisnika i posjetitelja web stranica, čuva povjerljivost Vaših osobnih podataka te omogućava pristup i priopćavanje osobnih podataka samo onim svojim zaposlenicima kojima su isti potrebni radi provedbe njihovih poslovnih aktivnosti, a trećim osobama samo u slučajevima koji su dozvoljeni zakonima.
Napominjemo da možete u svako doba, u potpunosti ili djelomice, bez naknade i objašnjenja odustati od dane privole i zatražiti prestanak aktivnosti obrade Vaših osobnih podataka. Opoziv privole možete podnijeti poštom na gore navedenu adresu ili e-mailom na adresu: [email protected]. Također, imate pravo dobiti uvid u svoje podatke koji se obrađuju te zatražiti ispravak, izmjenu ili dopunu podataka. 
Molimo Vas da pažljivo pročitate ovu Izjavu. Prihvaćanjem ove Izjave i ustupanjem Vaših osobnih podataka putem ovih web stranica potvrđujete da ste istu pročitali i razumjeli te dopuštate Dream Pointu da obrađuje i koristi vaše osobne podatke za navedenu svrhu. Ovim putem izričito izjavljujete da imate više od 18 godina.

DREAM POINT d.o.o., OIB: 84098788294, Zagreb, Fallerovo šetalište 22 („Dream Point“), kao Voditelj zbirke osobnih podataka, obavještava Vas da se Vaši osobni podaci dostavljaju sa web stranice www.ledlenser.hr (dalje u tekstu „web stranice“) i da će biti obrađeni.

Prihvaćanjem ove Izjave smatra se da slobodno i izričito dajete privolu za prikupljanje i daljnju obradu Vaših osobnih podataka koje ustupate Dream Pointu putem ovih web stranica u svrhu realizacije kupovine i dostave proizvoda. Radi se o dobrovoljnom davanju podataka te ovu Izjavu niste dužni prihvatiti odnosno niste dužni unositi svoje osobne podatke u jednu od prijavnih formi/obrazaca dostupnih na ovim web stranicama.

Prihvaćanjem ove Izjave i ustupanjem Vaših osobnih podataka unosom suglasni ste da se vaši osobni podaci dijele s našom dostavnom službom, a radi isporuke proizvoda na željenu adresu.

Dream Point će s Vašim osobnim podacima postupati sukladno Općoj uredbi o zaštiti podataka koju možete pročitati ovdje, sukladno Politici privatnosti i kolačića koju možete pročitati ovdje i sukladno drugim primjenjivim propisima Republike Hrvatske, a uvijek uz primjenu odgovarajućih tehničkih i sigurnosnih mjera zaštite osobnih podataka od neovlaštenog pristupa, zlouporabe, otkrivanja, gubitka ili uništenja. Dream Point štiti privatnost svojih korisnika i posjetitelja web stranica, čuva povjerljivost Vaših osobnih podataka te omogućava pristup i priopćavanje osobnih podataka samo onim svojim zaposlenicima kojima su isti potrebni radi provedbe njihovih poslovnih aktivnosti, a trećim osobama samo u slučajevima koji su dozvoljeni zakonima.

Napominjemo da možete u svako doba, u potpunosti ili djelomice, bez naknade i objašnjenja odustati od dane privole i zatražiti prestanak aktivnosti obrade Vaših osobnih podataka. Opoziv privole možete podnijeti poštom na gore navedenu adresu ili e-mailom na adresu: [email protected]. Također, imate pravo dobiti uvid u svoje podatke koji se obrađuju te zatražiti ispravak, izmjenu ili dopunu podataka.

Molimo Vas da pažljivo pročitate ovu Izjavu. Prihvaćanjem ove Izjave i ustupanjem Vaših osobnih podataka putem ovih web stranica potvrđujete da ste istu pročitali i razumjeli te dopuštate Dream Pointu da obrađuje i koristi vaše osobne podatke za navedenu svrhu. Ovim putem izričito izjavljujete da imate više od 18 godina.

Slažem se s Uvjetima privatnosti

Slažem se s Uvjetima privatnosti. 

Slažem se s Uvjetima privatnosti.