23. listopad 2019

Savjeti za trčanje po mraku

Noćno trčanje i vidljivost

Sve je veći broj ljudi koji stvarno uživaju u trčanju, a uz užurbane rasporede i dužu noć, često jedino vrijeme za trčanje nalaze u tami ranih jutra ili kasnih večeri. Plan treninga je tu, plan prehrane također, no što je s planom sigurnosti?

Trčanje u mraku predstavlja izazov. Jedan od glavnih problema s kojima se trkači susreću je vidljivost, osobito kada dijele cestu s drugim sudionicima. Bez obzira na to jeste li ranoranilac koji izlazi prije Sunca ili vam je draže brojati kilometre noću, uz raznovrsnu opremu bit ćete sigurni prilikom svakog treninga.

Važno je biti svjestan da trčanje u mraku može biti opasno i zahtijeva dodatne mjere opreza koje je potrebno poduzeti. U mraku niste toliko vidljivi kao što to možda mislite. Jednostavno svjesnost može činiti sekundu razlike sprečavanja nesreće, posebno u mraku kada je teže razlikovati predmete od ljudi.

Danas postoji mnoštvo opreme različitih vrsta za noćno trčanje između koje možete birati. Obavezan komad opreme za trčanje je naglavna svjetiljka kao i reflektirajuća odjeća i dodaci

Budite uočljivi

Samo svjetla ili samo reflektirajuća oprema nisu dovoljni, ključno je imati oboje. Uz ometene vozače ovih dana, od životne je važnosti biti vidljiv. Neonske boje u ovom slučaju nisu pitanje mode.

Odjeća neonske boje i naglavna svjetiljka osiguravaju vidljivost.

Prilikom odabira odjeće opredijelite se za svijetle boje poput bijele ili žute. Pomoću automobilskog svjetla, vozač će prije uočiti takve boje.

Cilj je da vas drugi sudionici u prometu mogu uočiti sa svih strana.

Budite posebno oprezni prilikom prelaska ulice, ne očekujte da će se vozači zaustaviti za vas kao što bi to radili tijekom dana (čak i ako prelazite na pješačkom prijelazu). Ako se nikako ne možete odreći glazbe, kada trčite, koristite samo jednu slušalicu i postavite zvuk na nisku razinu.

Trčanje po mraku "bez ušiju" dramatično povećava vaše šanse za ozljede ili nesreću. Morate biti svjesni svoje okoline kako biste stigli na vrijeme reagirati.

Istražujte kroz dan

Noć nije vrijeme za istraživanje novih staza ili za trčanje drugačijom rutom kroz susjedstvo. Držite se staze kojom ste prošli toliko puta da vam je poznat svaki rubnik, grm, drvo i ograda. No ne morate trčati istom stazom svake večeri. Umjesto toga, odaberite nekoliko ruta koje su vam ugodne za trčanje i mijenjajte ih svaki drugi dan ili svakih nekoliko dana, ako se bojite da će vam dosaditi trčati jednom te istom rutom.

Uvijek sa sobom imajte osobnu iskaznicu, mobitel i nešto gotovine.

Noćno trčanje zapravo je češće nego što biste mislili. Svakako ga isprobajte, ako niste jutarnji tip ili ako vam raspored nije prilagodljiv.

Sigurnost se nalazi u brojkama. Ako trčanje u neuobičajeno vrijeme znači da ste prisiljeni trčati sami, budite sigurni da nekome kažete kamo idete i kada biste se trebali vratiti. Ponesite sa sobom osobnu iskaznicu, mobitel i nešto gotovine.

Nema razloga da odustanete od noćnog trčanja ako u njemu uživate i ako ono odgovara vašem rasporedu. Samo se pobrinite da imate odgovarajuću opremu da dobro vidite stazu pred sobom i da budete vidljivi.

Pronađite savršeno osvjetljenje koje će vas pratiti od početka do kraja noćnog treninga.

NAGLAVNE SVJETILJKE

 

 

Natrag