18. prosinac 2019

Oprema koju morate imati na skijanju

Prve pahulje snijega još nisu dotakle ulice, ali su zato planinski vrhovi popularnih skijaških destinacija zameteni.

Austrija, Slovenija i Italija, kao destinacije koje privlače najviše hrvatskih skijaša, već su spremne za navalu turista. Pitanje je, jeste li spremni i vi?

Kako se pripremiti

Odlazak na skijanje poseban je gušt, rijetko koja fizička aktivnost pruža takvo zadovoljstvo kao skijanje. Uz planinarenje, najbolja je to zajednička aktivnost za cijelu obitelj.

Nakon cjelodnevnog boravka na skijama i svježem zraku osjećat ćete se preporođeno, iako umorno.

Skijaška oprema dugoročno je ulaganje

Skijanje je jedna od zahtjevnijih fizičkih aktivnosti, stoga nikada ne biste trebali ići nepripremljeni. Prvi dan nećete osjećati posljedice nedostatka kondicije, ali ćete se drugi dan jedva ustati iz kreveta zbog upala mišića.

Oni koji su tijekom godine nedovoljno fizički aktivni i ne vježbaju, trebali bi s pripremama za skijanje početi barem tri mjeseca prije polaska.

U protivnom imaju pojačan rizik od ozljeđivanja. Najčešće prvo stradaju koljena, a oporavak je višemjesečni.

Što trebamo uzeti

Na ljetnom odmoru dovoljan je kupaći kostim i komad ručnika. Sa skijanjem je situacija potpuno drugačija.

Riječ je o aktivnom odmoru za koji je potrebna i specifična oprema. Cijela priča nije nimalo jeftina, ali ne mora biti ni pretjerano skupa.

Imajte na umu da skijaška oprema nije za jednosezonsku upotrebu. Ona je ulaganje u višegodišnje uživanje, pa nemojte štedjeti na njenoj kvaliteti.

Kaciga i naočale za skijanje

Donosimo popis stvari koje su obavezne na skijanju:

1. Skijaška odjeća

Iskusni skijaši kažu da je to najmanje važan dio skijaške opreme i da u njega najmanje ulažu.

Ipak, bez skijaških hlača, skijaške jakne i skijaških rukavica skijati ne možete.

Skijaško odijelo treba biti od vjetronepropusnog materijala i vodootporno. Bez obzira koja je razina vaše vještine na skijama, kad tad ćete pasti, na to budite spremni i važno je da ostanete suhi.

Skijaško odijelo može se kupiti u svakoj bolje opremljenoj trgovini skijaške opreme. Bilo bi najbolje kada biste ga kupili na kraju skijaške sezone kada su jeftiniji.

Skijaške hlače i jaknu preporučljivo je obući na skijaško termo donje rublje koji će vas grijati, držati toplim, a istodobno neće zadržavati znoj na tijelu.

Na termo majicu biste trebali staviti još jednu skijašku majicu, najbolje s visokim ovratnikom kako biste bili što zaštićeniji od vjetra i snijega.

To nije sve od odjeće koju morate imati. Morali biste imati posebne skijaške čarape, dovoljno visoke i s pojačanjima na ključnim mjestima stopala i potkoljenice gdje tijelo osjeća najveći pritisak pancerica.

2. Pancerice

Znalci kažu da su pancerice najvažniji dio skijaške opreme. Kod njih je bitno da noga što bolje prianja, nema slobodnog prostora, odnosno da pancerica čvrsto stegne nogu.

Njih treba kupovati u specijaliziranim trgovinama i  u njima provesti barem 15-ak minuta prije kupnje. Tek tada ćete vidjeti jesu li vam udobne, žuljaju vas i fiksiraju li vaše stopalo u dovoljnoj mjeri kako biste skijali bez rizika od ozljeda gležnja.

Na planini može u sekundi pasti mrak i promijeniti se vrijeme

3. Skije i skijaški štapovi

Kod odabira skija najvažnija je njihova duljina, tvrdoća, radijus, širina i jasno njihova cijena.

Ako vas glava boli od sve te kombinatorike, skije jednostavno možete odabrati prema ocjeni vlastitog skijaškog umijeća. Postoje skije za početnike, za srednje dobre skijaše, napredne skijaše ili profesionalce.

Skijaški štapovi tu su da vam olakšaju držanje ravnoteže i lakše savladavanje zavoja.

Ako ste početnik, bilo bi najbolje da potražite savjet stručnjaka. Svaki bolje opremljen dućan skijaške opreme pružit će vam uslugu savjetovanja u odabiru skijaške opreme.

4. Dodaci za sigurnost na skijama

Ništa manje važni nisu ni sigurnosni dodaci bez kojih nikada ne biste trebali stati na skije. To su naočale, kaciga i svjetiljka.

Kaciga mora biti čvrsta i kvalitetna, veličine kako ne bi padala s glave ili vas pritiskala, a osnovna joj je namjena da vas čuva od povreda u slučaju sudara s drugim skijašima na stazi ili pada. Naočale čuvaju vaše oči od pretjerane bjeline koja im smeta.

Dodatna must-have oprema je i svjetiljka. Skijanje je opasan sport. Ne samo zbog mogućnosti ozljeđivanja, već i zbog nepredvidljivog vremena.

Naglavna svjetiljka za skijanje u mraku

Planina je ćudljiva, njoj se ne može vjerovati. U sekundi se vrijeme promijeni, od sunčanog dana stvorenog za skijanje do snježne mećave. Ona će se prišuljati neprimjetno i zateći vas na pola staze bez mogućnosti da se vratite gondolom na sigurno mjesto.

Ujedno, na planini vas i danja svjetlost može prevariti. U trenu može pasti mrak i ostaviti vas izgubljene na pola staze. Tada bi najbolje bilo spustiti se na skijama do prve sigurne točke, stanice gondole ili skijaškog restorana.

U tim će situacijama svjetiljka biti vaš najbolji prijatelj koji će vam pokazati kuda trebate ići.

S obzirom na to da su vam u rukama štapovi, trebat ćete naglavnu svjetiljku koja će pratiti pokrete vaše glave i oka i jasno definirati stazu kuda idete.

Snježna planina sva je bijela i bez svjetiljke se nećete moći snaći na dubokom snijegu i u mraku.

Budite spremni na sve što vas čeka na planini, a doma ponesite samo lijepa sjećanja.

 

Ponuda naglavnih svjetiljki

 

Natrag