20. studeni 2019

Planinarenje vs. alpinizam

Planina je neki sasvim drugi svijet, složit će se svi zaljubljenici u planine.

Nedostatak energije, nagomilani stres, sjedilački način života… tek su neke fraze kojima se može opisati današnji ubrzani stil života. Planinarenje i alpinizam sportovi su koji se takvom stilu života oštro suprotstavljaju i u toj igri premoćno pobjeđuju.

Planinarenje i alpinizam, iako podrazumijevaju fizičku aktivnost i pojačani napor, zapravo predstavljaju odmor, obogaćuju nas mentalno i duhovno, lišavaju stresa i ispunjavaju osjećajem zadovoljstva.

Besciljno lutanje po planinama, surovi uvjeti na koje nismo navikli i nedostatak komocije. Zvuči neprivlačno? U tome i jest cijela stvar. Kada nakon napornog puta konačno dosegnete onaj vrh koji ste željeli osvojiti, znate zašto ste se baš ovdje našli i sigurni ste da ćete se vratiti.

Planinarenje

Planinarenje se ne svodi samo na planine, ono podrazumijeva i kretanje po nižim brdima i osrednjim gorama, lagane šetnje, kao i napornije i zahtjevnije ture.

Ne poznaje ograničenja u dobi ili fizičkoj spremi. Težinu planinarske ture potrebno je prilagoditi svojim vlastitim potrebama i mogućnostima.

Iako se planinare često miješa s izletnicima, te dvije aktivnosti ne treba miješati. Planinarenje je sport koji podrazumijeva da planinar vlada teoretskim i praktičnim znanjima o kretanju i snalaženju u prirodi, planira svoje ture, organiziran je i aktivno se bavi planinarenjem.

Jedan odlazak na Medvednicu ili šetnja po Kalniku ne čini vas planinarom.

Planinarenje na zahtjevnijim turama

Alpinizam

Pomicanje vlastitih granica i želja za napredovanjem mnoge će s puta planinarenja dovesti na put alpinizma.

Radi se o najvišoj stepenici na putu od običnog izletnika, preko planinara sve do alpinista.

U usporedbi s planinarenjem, alpinizam je mnogo ozbiljniji sport. On zahtijeva dobru pripremu, izvrsnu fizičku kondiciju i spremnost na velike napore. Osim fizičke spreme, potrebna je i psihička i mentalna stabilnost.

Radi se o penjanju na strmim i neosiguranim stijenama pri čemu je neophodna upotreba alpinističke opreme i znanje, kao i primjena alpinističkih tehnika koje osiguravaju alpinista i omogućuju mu napredak kretanja prema vrhu stijene.

Alpinisti vježbaju na planinama koje su opremljene stalno postavljenom alpinističkom opremom potrebnom za uspon. U surovim uvjetima koje nudi gola planina toga nema. Alpinisti moraju sami pripremati i raspremati opremu i napredovati prema vrhu.

Alpinizam je fizički zahtjevan sport

U kontekstu obuke i znanja koje moraju savladati alpinisti, planinarenje se čini kao dječja igra.

Pravi alpinist mora biti osposobljen savladati svaku planinu bez obzira na pristupačnost terena. Čvrsta glava, snažno tijelo i vrhunska oprema preduvjeti su svakog ozbiljnog bavljenja alpinizmom.

Planinska oprema

Ni planinarenje ni alpinizam ne smiju biti ograničeni godišnjim dobom ili vremenskim uvjetima, bitno je samo prilagoditi opremu.

Obuća prvenstveno mora biti prilagođena terenu po kojem se kreću. Ledenjaci zahtijevaju nazubljene nastavke za gojzerice koje će se šiljcima uspješno zabijati u led i omogućavati kretanje, takozvane dereze. Cepin je nezamjenjivi dio opreme kad se planinari ili alpinisti nalaze u snježnim ili ledenim područjima, kao pomoć u hodanju, penjanju ili održavanju ravnoteže.

Pojasevi, kaciga, užad i kopče oprema su bez koje je alpinizam nezamisliv, ali i preporučljiva oprema za planinarenje po zahtjevnijim stazama i dužima turama po planinskim vrhovima.

Ledlenser neo10r

Planine su nepredvidljive

Ruta koju ste isplanirali može biti zahtjevnija nego što ste predvidjeli, vremenski uvjeti se mogu promijeniti u svega nekoliko minuta, planinarski dom do kojeg ste planirali doći do podneva nalazi se satima hoda ispred vas, a već pada noć.

Na planini budite spremni da ćete morati produžiti vaš boravak, pa u ruksaku ponesite dovoljne zaliha hrane i vode.

Noć je glavni neprijatelj kretanja po planini. Osim što će otežati orijentaciju i možda vas odvesti u krivom smjeru, kretanjem kroz planinu u noćnim uvjetima bez osvjetljenja riskirate opasne ozljede.

Noćno kretanje na planini

Samo mali kamenčić blizu ruba stijene ili sklizak teren tik do odrona dovoljan je za veliku nepriliku.

U noćnom kretanju planinom najvažnije je dobro osvjetljenje.

ledlenser xeo19r

Planinari i alpinisti u rukama uglavnom nose štapove koji im održavaju ravnotežu ili olakšavaju kretanje, pa je idealan izbor za sigurno kretanje u noćnim uvjetima naglavna svjetiljka.

Planinari se na manje zahtjevnim turama mogu opremiti svjetiljkom koja osvjetljava manju površinu, ali je važno da bude fokusirana i s nagibnom glavom kako bi je mogli prilagoditi kretanju, poput Ledlenserove NEO10R naglavne svjetiljke.

Alpinizam često podrazumijeva višednevno penjanje i planirano noćenje na planini, pa je nužno da alpinisti imaju vrhunsku naglavnu svjetiljku za najzahtjevnije uvjete.

Ledlenserova XEO19R naglavna svjetiljka revolucija je među alpinistima s maksimalnim dometom svjetla od 300 metara.

Opremljena je setom za montažu na kacigu, prijenosnim napajanjem (power bankom) kako nikada ne biste ostali bez baterije na svjetiljci, a u trenu se zbog dva LED svjetla pretvara u pravi reflektor.

Bez obzira na to spremate li se na pravu alpinističku avanturu ili ležerno planinarenje, dobro se opremite i sigurni krenite u svoje pustolovine!

Naglavne svjetiljke za sport

Natrag