25. veljača 2020

Najpopularnije trail utrke u Hrvatskoj

Trail trčanje se razlikuje od klasičnog, cestovnog trčanja po tome što se trči po brdima i planinama te po znatno težim uređenim i neuređenim stazama. Osim toga, kod trail trčanja je prisutna velika visinska razlika u penjanju i spuštanju za vrijeme utrke. Samim time, riječ je aktivnosti koja iziskuje veću kondiciju i spremu, a ovisno o zahtjevnosti staze.

 

 

 

Trail trčanje je sve popularnije u svijetu, ali i u Hrvatskoj. Trkači često kao glavne prednosti trail trčanja navode manji stres pri udaru o tlo u odnosu na trčanje na cesti, kao i krajolik, odnosno boravak izvan gradskog okruženja. Osim što je došlo do porasta natjecatelja u trail utrkama, javljaju se i mnoge nove trail utrke te staze za trčanje.

Odlučili smo izdvojiti šest trail utrka koje spadaju među najpopularnije u Hrvatskoj.

100 milja Istre (travanj)

U prvom dijelu godine se održava trail utrka Istra 100 – i to na trail stazi na istarskom poluotoku. Ova utrka dio je Ultra Trail World Tour-a i kvalifikacijska je utrka za UTMB i zapadne države. Održava se u travnju, a u suradnji s gradovima Labin, Buzet, Pazin, Buje, Umag i općinama Kršan, Mošćenička Draga, Lovran, Lupoglav, Lanišće, Motovun, Oprtalj, and Grožnjan. Utrka je jako dobro organizirana pa svake godine privlači jako puno trkača. Moguće je birati čak 5 udaljenosti: 20, 41, 67, 128 i 168 kilometara.

Velebit Ultra Trail (lipanj)

Mnogi će se složiti da je ovo najteža utrka na našem popisu. Velebit je hrvatska planina sa zaštićenim područjima, a Sjeverni Velebit je čak proglašen i Nacionalnim parkom. Na ovoj utrci najhrabriji mogu krenuti u utrci na 50 milja uz planinu, ali postoje i staze od 7 km, 16 km, 28 km i 42 km. Grad domaćin utrke je Starigrad.  

Žumberak Trail utrka (kolovoz)

Žumberak je planinski lanac u blizini hrvatsko-slovenske granice i grada Samobora. Žumberak Trail se održava na predivnim obroncima Samoborske gore, a također je UTMB kvalifikacijska utrka. Ova utrka je među novijim, ali organizacija je sjajna. Staze su 8 km, 15 km, 28 km i 57 km.

Sljeme Trail (rujan)

Sljemenska trail utrka se naravno održava na Sljemenu, najvišem vrhu Medvednice. Prije dvije godine se kretalo od Planinarskog doma Grafičar, prošle godine od Markuševeca, a ove godine još nije poznat početak no zna se da će se utrka održati u sklopu Medvednica Outdoor Festivala. Utrka je s lijepim šumskim okruženjem i tri staze vrlo popularna trail utrka među trkačima. Plava staza je 10 km, zelena staza 20 km i crvena staza 30 km. 

Valamar Ultra Trail  (rujan)

Ovo je prva jesenska trail utrka i kraća verzija Istre 100. Trči se na istim brdsko-planinskim područjima kao i 100 milja Istre, ali je ovdje domaćin Rabac, malo šarmantno primorsko mjesto. Možete birati između 11 km, 31 km i 61 km. Kombinacija gustih šuma te lijepih staza uz more oduševljavaju svakog trkača.

Dalmacija Ultra Trail (listopad)

DUT je i kvalifikacijska utrka UTMB-a, a održava se krajem listopada u Omišu. Ova utrka je zahtjevna, ali trkače vodi kroz stjenovite planine Dalmacije s prekrasnim pogledom na more. Postoje staze od 18 km, 56 km i 122 km udaljenosti.

 

Oprema za trail trčanje

Za razliku od opreme za cestovno trčanje, koja je jednostavna i nezahtjevna, za trail trčanje se ipak treba malo bolje pripremiti. Mi ćemo spomenuti što je najvažnije. Višesatno trčanje šumom ili kamenjarom prije svega zahtijeva dobre tenisice, prilagođene terenu. Iako je izbor svakim danom sve veći, tenisicama za trail trčanje je zajedničko to što imaju potplat s ripnama. Ripne su važne zbog boljeg prianjanje za podlogu, veću stabilnost i izdržljivost. Gornjište treba dobro obuhvaćati stopalo i zaštititi od ozljeda, ali i osigurati da kamenčići ne mogu upasti u obuću.

Uz obuću za trail, važni su i ruksak specijalno dizajniran za trail, vjetrovka, odjeća prilagođena vremenskim uvjetima te po želji nordijski štapovi. Ako se radi o utrci koja se u bilo kojem dijelu trči po noći, potrebna je i naglavna ili čeona lampa. Dobar izbor je Neo 10R, jaka svjetiljka za trail sa 600 lumena, s pojasom za prsa i produžnim kabelom kako bi se battery pack mogao skinuti i staviti u ruksak. Dolazi s punjivom baterijom, a ima i automatsku funkciju isključivanja koja sprečava potpuno pražnjenje baterije.

Natrag
Zatvori

Kolačići i druge tehnologije za praćenje vaših preferenci mogu se koristiti na ledlenser.hr Internet stranici na razne načine npr. kako bi Internet stranica ledlenser.hr funkcionirala.
Kolačić (eng. Cookie) je podatak male veličine koji web stranica pohranjuje u računalo ili mobilni uređaj posjetitelja. Kolačić dozvoljava web stranici da „zapamti“ akcije posjetitelja iz prethodnih posjeta. Većina preglednika dozvoljava upotrebu kolačića, ali korisnik ih u svakom trenutku može obrisati  ili u pregledniku postaviti zabranu pohrane istih. Najčešći razlozi korištenja kolačića su: identifikacija posjetitelja, pamćenje specifičnih preferencija korisnika, pomoć pri unosu informacija koje su već unesene prilikom prethodnih akcija, skupljanje podataka za analize te promotivne kampanje. Više o kolačićima i kako i ledlenser.hr koristi pročitajte u našim Uvjetima poslovanja.

DREAM POINT d.o.o., OIB: 84098788294, Zagreb, Fallerovo šetalište 22 („Dream Point“), kao Voditelj zbirke osobnih podataka, obavještava Vas da se Vaši osobni podaci dostavljaju sa web stranice www.ledlenser.hr (dalje u tekstu „web stranice“) i da će biti obrađeni.
Prihvaćanjem ove Izjave smatra se da slobodno i izričito dajete privolu za prikupljanje i daljnju obradu Vaših osobnih podataka koje ustupate Dream Pointu putem ovih web stranica u svrhu kreiranja korisničkog profila, a radi poboljšanja kupovine i korištenja web usluge. Radi se o dobrovoljnom davanju podataka te ovu Izjavu niste dužni prihvatiti odnosno niste dužni unositi svoje osobne podatke u jednu od prijavnih formi/obrazaca dostupnih na ovim web stranicama.
Prihvaćanjem ove Izjave i ustupanjem Vaših osobnih podataka unosom suglasni ste da se vaši osobni podaci dijele s našom dostavnom službom, a radi kupovine i isporuke proizvoda na željenu adresu. 
Dream Point će s Vašim osobnim podacima postupati sukladno Općoj uredbi o zaštiti podataka koju možete pročitati ovdje, sukladno Politici privatnosti i kolačića koju možete pročitati ovdje i sukladno drugim primjenjivim propisima Republike Hrvatske, a uvijek uz primjenu odgovarajućih tehničkih i sigurnosnih mjera zaštite osobnih podataka od neovlaštenog pristupa, zlouporabe, otkrivanja, gubitka ili uništenja. Dream Point štiti privatnost svojih korisnika i posjetitelja web stranica, čuva povjerljivost Vaših osobnih podataka te omogućava pristup i priopćavanje osobnih podataka samo onim svojim zaposlenicima kojima su isti potrebni radi provedbe njihovih poslovnih aktivnosti, a trećim osobama samo u slučajevima koji su dozvoljeni zakonima.
Napominjemo da možete u svako doba, u potpunosti ili djelomice, bez naknade i objašnjenja odustati od dane privole i zatražiti prestanak aktivnosti obrade Vaših osobnih podataka. Opoziv privole možete podnijeti poštom na gore navedenu adresu ili e-mailom na adresu: [email protected]. Također, imate pravo dobiti uvid u svoje podatke koji se obrađuju te zatražiti ispravak, izmjenu ili dopunu podataka. 
Molimo Vas da pažljivo pročitate ovu Izjavu. Prihvaćanjem ove Izjave i ustupanjem Vaših osobnih podataka putem ovih web stranica potvrđujete da ste istu pročitali i razumjeli te dopuštate Dream Pointu da obrađuje i koristi vaše osobne podatke za navedenu svrhu. Ovim putem izričito izjavljujete da imate više od 18 godina.

DREAM POINT d.o.o., OIB: 84098788294, Zagreb, Fallerovo šetalište 22 („Dream Point“), kao Voditelj zbirke osobnih podataka, obavještava Vas da se Vaši osobni podaci dostavljaju sa web stranice www.ledlenser.hr (dalje u tekstu „web stranice“) i da će biti obrađeni.

Prihvaćanjem ove Izjave smatra se da slobodno i izričito dajete privolu za prikupljanje i daljnju obradu Vaših osobnih podataka koje ustupate Dream Pointu putem ovih web stranica u svrhu realizacije kupovine i dostave proizvoda. Radi se o dobrovoljnom davanju podataka te ovu Izjavu niste dužni prihvatiti odnosno niste dužni unositi svoje osobne podatke u jednu od prijavnih formi/obrazaca dostupnih na ovim web stranicama.

Prihvaćanjem ove Izjave i ustupanjem Vaših osobnih podataka unosom suglasni ste da se vaši osobni podaci dijele s našom dostavnom službom, a radi isporuke proizvoda na željenu adresu.

Dream Point će s Vašim osobnim podacima postupati sukladno Općoj uredbi o zaštiti podataka koju možete pročitati ovdje, sukladno Politici privatnosti i kolačića koju možete pročitati ovdje i sukladno drugim primjenjivim propisima Republike Hrvatske, a uvijek uz primjenu odgovarajućih tehničkih i sigurnosnih mjera zaštite osobnih podataka od neovlaštenog pristupa, zlouporabe, otkrivanja, gubitka ili uništenja. Dream Point štiti privatnost svojih korisnika i posjetitelja web stranica, čuva povjerljivost Vaših osobnih podataka te omogućava pristup i priopćavanje osobnih podataka samo onim svojim zaposlenicima kojima su isti potrebni radi provedbe njihovih poslovnih aktivnosti, a trećim osobama samo u slučajevima koji su dozvoljeni zakonima.

Napominjemo da možete u svako doba, u potpunosti ili djelomice, bez naknade i objašnjenja odustati od dane privole i zatražiti prestanak aktivnosti obrade Vaših osobnih podataka. Opoziv privole možete podnijeti poštom na gore navedenu adresu ili e-mailom na adresu: [email protected]. Također, imate pravo dobiti uvid u svoje podatke koji se obrađuju te zatražiti ispravak, izmjenu ili dopunu podataka.

Molimo Vas da pažljivo pročitate ovu Izjavu. Prihvaćanjem ove Izjave i ustupanjem Vaših osobnih podataka putem ovih web stranica potvrđujete da ste istu pročitali i razumjeli te dopuštate Dream Pointu da obrađuje i koristi vaše osobne podatke za navedenu svrhu. Ovim putem izričito izjavljujete da imate više od 18 godina.

Slažem se s Uvjetima privatnosti

Slažem se s Uvjetima privatnosti. 

Slažem se s Uvjetima privatnosti.