27. ožujak 2020

Savjeti i preporuke kako se pripremiti za krizne situacije

 

 

Krizne situacije poput potresa, poplava ili požara su nepogode na koje ne možemo utjecati te ih ne možemo izbjeći. Međutim, možemo se donekle pripremiti na njih. S time da priprema ne znači da trebamo živjeti u panici nego biti pripremljen znači imati znanje kako postupati kada dođe do nepogode i biti opremljen korisnim stvarima u slučaju krizne situacije

 

Kako se pripremiti za kriznu situaciju

Nažalost, velike poplave koje su u svibnju 2014. pogodile istočnu Hrvatsku (kada je rijeka Sava dostigla rekordnu razinu te je probila nasipe kod Rajevog Sela i Račinovaca), potres u Zagrebu 22. ožujka, ali i česti požari na jugu Hrvatske su pokazali da kao društvo možda nismo dovoljno pripremljeni za prirodne katastrofe i krizne situacije. Upravo zato su edukacija i širenje korisnih informacija o tome kako se što bolje pripremiti iznimno važni i potrebni.

Dobra priprema podrazumijeva planiranje i činjenje svega onoga što je moguće učiniti unaprijed. To je recept za uspješno nošenje s bilo kojom kriznom situacijom. Zbog toga i Crveni križ nastoji podignuti razinu pripremljenosti hrvatskih obitelji u mogućim kriznim događajima i to kroz projekt i edukativne radionice "Informirani - pripremljeni - zajedno".

Jedan od njihovih savjeta je i da napravite osobni plan za slučaj krizne situacije te da se vodite sljedećim:

1.            Gdje god se nalazili, upoznajte se s mogućim opasnostima i planovima sigurnosti

2.            S članovima obitelji i prijateljima dogovorite načine kontaktiranja

3.            S članovima obitelji i prijateljima dogovorite mjesta susreta

4.            Izaberite osobu za kontakt izvan vaše regije

5.            Naučite pažljivo slušati lokalni radio te kako isključiti dovod struje, plina i vode u kućanstvu

6.            Dopunjavajte osobni plan za slučaj krizne situacije i potičite bližnje na isto

7.            Pripremite ruksak za krizne situacije i držite ga na dohvatu

8.            Držite pomagala i namirnice u ruksaku koji možete koristiti kod kuće ili ga ponijeti sa sobom u slučaju izmještanja

9.            Naučite prvu pomoć

10.          Slušajte lokalnu radijsku postaju i slijedite sigurnosne upute

11.          Slijedite vaš osobni plan za izvanredne situacije

12.          Provjerite gdje su članovi vaše obitelji

13.          Provjerite možete li pomoći susjedima

14.          U slučaju potrebe, nazovite 112 ili brojeve žurnih službi i slijedite njihove upute

15.          Ostanite s bližnjima na sigurnom mjestu u domu

16.          Ako je sigurno, isključite dovod plina, struje i vode i zaključajte objekt

17.          Ako unutar doma nije sigurno, izađite i ostanite vani

 

Što trebamo imati u ruksaku za krizne situacije

Crveni križ preporučuje pripremu obiteljskog ruksaka za krizne situacije koji sadržava osnove stvari nužne za prve trenutke nakon kriznog događaja, a sami su osmislili i „SET2GO“.

Svaka obitelj trebala bi u svojemu domu imati ruksak koji će biti pri ruci kada kriza započne, a koji bi trebao sadržavati kutiju za lijekove, navlaku za mobitel/dokumente, džepni nož, upaljač, zviždaljku/privjesak, ručnu svjetiljku, kabanicu, sapun, četkicu za zube, repelent gel i druge najosnovnije stvari.

Preporuka Crvenog križa je da sami složite ili kupite ruksak s potrebnim sadržajem, a koji se dijeli u 2 kategorije.

Praktični set za 4 sobe

  • blok s kemijskom olovkom
  • kutija za lijekove
  • navlaka za mobitel/dokumente
  • džepni nož
  • upaljač
  • zviždaljka/privjesak
  • kabanica
  • džepna baterija ili ručna svjetiljka
  • 2 sportske boce za vodu ili 1 boca ako je set za 2 osobe
  •  

Set za prvu pomoć

  • trokutasta marama – 2 komada
  • sterilna kompresa 20 x 10 cm
  • sterilna kompresa 10 x 10 cm
  • sterilna kompresa 5 x 8 cm
  • vodootporni flasteri – 1 kutija
  • kaliko zavoj – 2 komada
  • poliesterska metalizirana folija

Higijenski set za 2 osobe

  • sapun, papirnate maramice
  • 2 četkice za zube, vlažne maramice
  • higijenski set za muškarce (higijenske maramice, gel za tuširanje, pasta za zube, britvice - 2 komada, repelent gel, intimni sapun, šampon za kosu)
  • higijenski set za žene (gel za tuširanje, pasta za zube, šampon za kosu, higijenski ulošci, higijenske maramice, tamponi, intimni sapun, repelent gel)

 

U higijenski set za 4 osobe treba još dodati stvari za djecu, a koji uključuje higijenske maramice, kremu za lice i tijelo, zaštitnu dječju kremu, šampon za kosu i štapiće za uši.

 

Osobni plan, napisan na posebnom papiru ubačenom u ruksak za krizne situacije, prema preporuci Crvenog križa bi trebao sadržavati sljedeće :

  • Ime i prezime
  • Adresa
  • Brojevi telefona i mobitela
  • Imena i telefonski brojevi najbližih
  • Telefonski brojevi žurnih službi
  • Dogovoreno mjesto sastanka 1
  • Dogovoreno mjesto sastanka 2
  • Osoba za kontakt
  • Adresa i telefonski broj osobe za kontakt

Ostale savjete i korisne informacije potražite na www.hck.hr

I za kraj, u kriznim situacijama, bez obzira o čemu je riječ, važno je ostati smiren i donekle pozitivan. Kinezi nam tu mogu poslužiti kao primjer jer se i njihov znak za riječ "kriza" sastoji se od dva znaka, od kojih jedan znači opasnost, a drugi šansa ili prilika. Jako je važno u teškoj situaciji ne prepustiti se negativnim utjecajima već se prisiliti na pozitivne načine razmišljanja. Nažalost, ono što se dogodilo ne može se više promijeniti, ali ako ostanemo pribrani i pozitivni lakše ćemo pronaći izlaz iz situacije.

Natrag
Zatvori

Kolačići i druge tehnologije za praćenje vaših preferenci mogu se koristiti na ledlenser.hr Internet stranici na razne načine npr. kako bi Internet stranica ledlenser.hr funkcionirala.
Kolačić (eng. Cookie) je podatak male veličine koji web stranica pohranjuje u računalo ili mobilni uređaj posjetitelja. Kolačić dozvoljava web stranici da „zapamti“ akcije posjetitelja iz prethodnih posjeta. Većina preglednika dozvoljava upotrebu kolačića, ali korisnik ih u svakom trenutku može obrisati  ili u pregledniku postaviti zabranu pohrane istih. Najčešći razlozi korištenja kolačića su: identifikacija posjetitelja, pamćenje specifičnih preferencija korisnika, pomoć pri unosu informacija koje su već unesene prilikom prethodnih akcija, skupljanje podataka za analize te promotivne kampanje. Više o kolačićima i kako i ledlenser.hr koristi pročitajte u našim Uvjetima poslovanja.

DREAM POINT d.o.o., OIB: 84098788294, Zagreb, Fallerovo šetalište 22 („Dream Point“), kao Voditelj zbirke osobnih podataka, obavještava Vas da se Vaši osobni podaci dostavljaju sa web stranice www.ledlenser.hr (dalje u tekstu „web stranice“) i da će biti obrađeni.
Prihvaćanjem ove Izjave smatra se da slobodno i izričito dajete privolu za prikupljanje i daljnju obradu Vaših osobnih podataka koje ustupate Dream Pointu putem ovih web stranica u svrhu kreiranja korisničkog profila, a radi poboljšanja kupovine i korištenja web usluge. Radi se o dobrovoljnom davanju podataka te ovu Izjavu niste dužni prihvatiti odnosno niste dužni unositi svoje osobne podatke u jednu od prijavnih formi/obrazaca dostupnih na ovim web stranicama.
Prihvaćanjem ove Izjave i ustupanjem Vaših osobnih podataka unosom suglasni ste da se vaši osobni podaci dijele s našom dostavnom službom, a radi kupovine i isporuke proizvoda na željenu adresu. 
Dream Point će s Vašim osobnim podacima postupati sukladno Općoj uredbi o zaštiti podataka koju možete pročitati ovdje, sukladno Politici privatnosti i kolačića koju možete pročitati ovdje i sukladno drugim primjenjivim propisima Republike Hrvatske, a uvijek uz primjenu odgovarajućih tehničkih i sigurnosnih mjera zaštite osobnih podataka od neovlaštenog pristupa, zlouporabe, otkrivanja, gubitka ili uništenja. Dream Point štiti privatnost svojih korisnika i posjetitelja web stranica, čuva povjerljivost Vaših osobnih podataka te omogućava pristup i priopćavanje osobnih podataka samo onim svojim zaposlenicima kojima su isti potrebni radi provedbe njihovih poslovnih aktivnosti, a trećim osobama samo u slučajevima koji su dozvoljeni zakonima.
Napominjemo da možete u svako doba, u potpunosti ili djelomice, bez naknade i objašnjenja odustati od dane privole i zatražiti prestanak aktivnosti obrade Vaših osobnih podataka. Opoziv privole možete podnijeti poštom na gore navedenu adresu ili e-mailom na adresu: [email protected]. Također, imate pravo dobiti uvid u svoje podatke koji se obrađuju te zatražiti ispravak, izmjenu ili dopunu podataka. 
Molimo Vas da pažljivo pročitate ovu Izjavu. Prihvaćanjem ove Izjave i ustupanjem Vaših osobnih podataka putem ovih web stranica potvrđujete da ste istu pročitali i razumjeli te dopuštate Dream Pointu da obrađuje i koristi vaše osobne podatke za navedenu svrhu. Ovim putem izričito izjavljujete da imate više od 18 godina.

DREAM POINT d.o.o., OIB: 84098788294, Zagreb, Fallerovo šetalište 22 („Dream Point“), kao Voditelj zbirke osobnih podataka, obavještava Vas da se Vaši osobni podaci dostavljaju sa web stranice www.ledlenser.hr (dalje u tekstu „web stranice“) i da će biti obrađeni.

Prihvaćanjem ove Izjave smatra se da slobodno i izričito dajete privolu za prikupljanje i daljnju obradu Vaših osobnih podataka koje ustupate Dream Pointu putem ovih web stranica u svrhu realizacije kupovine i dostave proizvoda. Radi se o dobrovoljnom davanju podataka te ovu Izjavu niste dužni prihvatiti odnosno niste dužni unositi svoje osobne podatke u jednu od prijavnih formi/obrazaca dostupnih na ovim web stranicama.

Prihvaćanjem ove Izjave i ustupanjem Vaših osobnih podataka unosom suglasni ste da se vaši osobni podaci dijele s našom dostavnom službom, a radi isporuke proizvoda na željenu adresu.

Dream Point će s Vašim osobnim podacima postupati sukladno Općoj uredbi o zaštiti podataka koju možete pročitati ovdje, sukladno Politici privatnosti i kolačića koju možete pročitati ovdje i sukladno drugim primjenjivim propisima Republike Hrvatske, a uvijek uz primjenu odgovarajućih tehničkih i sigurnosnih mjera zaštite osobnih podataka od neovlaštenog pristupa, zlouporabe, otkrivanja, gubitka ili uništenja. Dream Point štiti privatnost svojih korisnika i posjetitelja web stranica, čuva povjerljivost Vaših osobnih podataka te omogućava pristup i priopćavanje osobnih podataka samo onim svojim zaposlenicima kojima su isti potrebni radi provedbe njihovih poslovnih aktivnosti, a trećim osobama samo u slučajevima koji su dozvoljeni zakonima.

Napominjemo da možete u svako doba, u potpunosti ili djelomice, bez naknade i objašnjenja odustati od dane privole i zatražiti prestanak aktivnosti obrade Vaših osobnih podataka. Opoziv privole možete podnijeti poštom na gore navedenu adresu ili e-mailom na adresu: [email protected]. Također, imate pravo dobiti uvid u svoje podatke koji se obrađuju te zatražiti ispravak, izmjenu ili dopunu podataka.

Molimo Vas da pažljivo pročitate ovu Izjavu. Prihvaćanjem ove Izjave i ustupanjem Vaših osobnih podataka putem ovih web stranica potvrđujete da ste istu pročitali i razumjeli te dopuštate Dream Pointu da obrađuje i koristi vaše osobne podatke za navedenu svrhu. Ovim putem izričito izjavljujete da imate više od 18 godina.

Slažem se s Uvjetima privatnosti

Slažem se s Uvjetima privatnosti. 

Slažem se s Uvjetima privatnosti.