07. kolovoz 2019

Spremno zakoračite u sezonu avanturističkih sportova

S prvim ljetnim danima ljubitelji adrenalina i ekstremnih sportova izlaze iz svojih kuća i kreću u nove sportske pobjede. Bilo da se radi o biciklizmu, jedrenju, planinarenju ili kojem drugom sportu na otvorenom, jedno je sigurno: nepredviđeni izazovi i neočekivane nesreće koje zahtijevaju hitnu pomoć vrebaju iza ugla. Zato je važno unaprijed se na njih pripremiti.

Iako su mnogi ljetnu sezonu već otvorili, pronašli savršene biciklističke staze, završili školu jedrenja ili kupili opremu za planinarenje i spremno kreću u nove avanture, Ledlenser je tu sa savjetima za uspješno planiranje sportskih aktivnosti.

Sve opasnosti avanturističkih sportova

Većina nije svjesna koliko sportske aktivnosti na otvorenom mogu biti opasne ako se ne pridržavate pravila ili nemate adekvatnu opremu. Početna točka svih aktivnosti jest pravilno naučiti koristiti međunarodni SOS signal. Nikad ne znate kada će vam zatrebati, a može vam spasiti život.

Ono što vas može dovesti u opasnost, često je izvan vaše kontrole. Oluja na moru, grmljavinsko nevrijeme u planinama, odroni s planina koji ugrožavaju promet na cesti… Ne možete predvidjeti te situacije, ali na njih morate biti spremni kad navučete planinarske cipele ili sjednete na svoj bicikl. Svako naizgled bezopasno putovanje može se pretvoriti u neugodnu i opasnu avanturu. „Stoga je“, tvrdi Christian Schiester – iskusni ultramaratonac, moreplovac i Ledlenserov ambasador, „od posebne važnosti da ne nosite u svom ruksaku samo nužnu opremu, već i potrebnu zaštitu od kiše i sunca", a mi bismo tu dodali i – obavezan alat i pribor za prvu pomoć!

Ekstremni sportovi dovode do ekstremnih situacija

Budite spremni na iznenadne situacije

Osim brojeva hitnih službi za spašavanje koje morate naučiti napamet, ne zaboravite da je za krizne situacije važno poznavati i međunarodni SOS signal, kao i Morseov kod. „Riječ je o međunarodno važećem optičkom ili zvučnom signalu“, objašnjava Schiester. „Emitiraju se tri kratka signala, nakon čega slijede tri dugačka signala, a nakon njih još tri kratka signala. Nakon kratkog prekida taj uzorak valja ponoviti.“

Tijelo različito reagira na stresne situacije, pa nije neuobičajeno da se ljudi u opasnim situacijama ne mogu sjetiti ni naučenih telefonskih brojeva, a kamoli frekvencije odašiljanja svjetlosnih signala koji čine međunarodno dogovoreni znak za SOS.

Svjetiljka za odašiljanje međunarodnog SOS poziva

U takvim hitnim slučajevima spas pružaju naglavne svjetiljke poput Ledlenserove MH11 koja ima mogućnost odašiljanja signala kao svjetlosne funkcije i olakšava opasne situacije s kojima se sportaši mogu suočiti na otvorenom. Ova outdoor svjetiljka može se kontrolirati putem Bluetooth veze uz aplikaciju „Ledlenser Connect“. U hitnim slučajevima aktiviranje SOS signala pokreće se izravno unutar aplikacije: emitiraju se tri kratka svjetlosna signala, tri dugačka, i ponovno tri kratka svjetlosna signala.

Emitiranje SOS poziva lakše je uz Ledlenser MH11 naglavnu svjetiljku

„U našem svijetu ova funkcija predstavlja podršku koja može pomoći, na primjer, izgubljenim planinarima. U pravilu ne morate ništa znati o svjetlosnim signalima koji se vrlo rijetko koriste“, objašnjava Philipp Elsner, voditelj proizvodnje u Ledlenseru. „Najdraže bi nam bilo da ta funkcija nikada nikome niti ne ustreba.“

I mi se nadamo da vam nikada neće trebati, ali budite spremni i nabavite svu potrebnu opremu kako biste sebe i svoje suputnike na svim vašim avanturama učinili sigurnima. Mala rješenja za veliku sigurnost.

 

Provjerite ponudu svjetiljki

 

Natrag