30. travanj 2020

Obožavateljima adrenalina otkrivamo koje aktivnosti spadaju u ekstremne sportove

slobodno letenje

 

Adrenalin, brzina, rizik i visoka razina fizičkog napora su sve ono čime se mogu opisati ekstremni sportovi, a koje zbog navedenog često nazivamo i avanturističkim. Koja su njihova glavna obilježja, kako se dijele i zbog čega su ti sportovi toliko popularni otkrijte u nastavku.

 

Glavna obilježja ekstremnih sportova

 

Kada se pogleda dob onih koji se aktivno bave pojedinim ekstremnim sportovima uglavnom je riječ o mlađima od 30 godina. Također, većinom je riječ od aktivnostima koje se od mnogih popularnih, tradicionalnih sportova razlikuju po tome što nisu nužno ekipne. Izuzetak su primjerice rafting i paintball jer je riječ o timskim sportovima. 

 

Isto tako, teren i vremenske prilike se kod ekstremnih sportova najčešće ne mogu kontrolirati jer uključuju vjetar, snijeg, vodu i planine. Kako su prirodni uvjeti promjenjivi, oni ujedno utječu na ishod određene aktivnosti ili rezultat sportskog natjecanja. Primjeri su promjena snježnih uvjeta za snowboardere, kvaliteta stijena i leda za penjače te visina i oblik valova za surfere.

 

Koje aktivnosti mogu spadati pod ekstremne sportove

 

To što neka aktivnost uključuje visoku razinu fizičkog napora, ekstremne uvjete ili općenito visoki stupanj rizika, to ne znači nužno da je riječ o sportu. Sport je svaka fizička i psihička aktivnost koja se izvodi po utvrđenom skupu pravila pa u ekstremne sportove spadaju one aktivnosti kod kojih je moguće određeni način ocjenjivanja (udaljenost, vrijeme, rezultat i sl.). Drugim riječima, određena avanturistička aktivnost spada pod 'ekstremni sport' ako sudionik raspolaže znatnom vještinom i/ili fizičkom sposobnošću za izvršavanje aktivnosti. Drugi uvjet pod kojim neka aktivnost spada u ekstremni sportu je ta da u nju mora biti uključen znatan rizik. Zbog toga neki tvrde da se aktivnosti poput bungee jumpinga (skakanja užetom s visine) ne mogu kvalificirati kao ekstremni sport jer nije potrebna vještina ili fizička sposobnost za izvođenje dobrog skoka. 

 

Jedna od važnijih karakteristika ekstremnih sportova je i ta da većina njih zahtijeva posebnu opremu koja će osigurati kvalitetno izvođenje aktivnosti, ali i višestruku zaštitu jer je uglavnom riječ o visoko-rizičnim aktivnostima. To su prije svega odgovarajuća odjeća koja štiti od nepovoljnih vremenskih prilika, vjetra, kiše, hladnoće sunca te obuća koja osigurava odgovarajuće prianjanje uz površinu i stabilnost koja je primjerice iznimno važna kod penjanja po stijenama. Ovisno o vrsti sporta, bira se i dodatna oprema. Ako je riječ o ekstremnom sportu kod kojeg je važna iznimno dobra vidljivost, jedan od važnih dijelova opreme je i svjetiljka. Izbor mnogih avanturista je H19R je ultimativna naglavna svjetiljka koju odlikuje mnoštvo inovacija i naprednog inženjeringa. Jedinstveni Fusion beam svjetlosni uzorak kombinira snagu dviju leća i omogućuje individualno kontroliranje raspršenog i usmjerenog svjetla.

 

 

 

 

 

 

 

 

Podjela ekstremnih sportova

Ovisno o terenu na kojoj se izvodi aktivnost, ekstremne sportove se može podijeliti u četiri kategorije pa ćemo navesti i neke primjere za svaku:

  • Ekstremne sportove na zemlji – brdski biciklizam, slobodno penjanje, skateboarding, parkour, motokros i Ironman triatlon
  • Ekstremne sportove na vodi/u vodi – kanjoning, ronjenje na dah, rafting, skijanje na vodi, surfanje na velikim valovima i skokovi u vodu
  • Ekstremni sportovi na snijegu/ledu – snowboarding ili bordanje, ekstremno skijanje, penjanje po ledu, Icesurfing i brzo klizanje
  • Ekstremni sportovi u zrak - BASE jumping, Highlining ili hodanje po užetu, paragliding ili padobransko jedrenje, zmajarenje i balonaštvo.

 

Kako bi vam približili neke od ovih vrsta ekstremnih sportova, opisat ćemo vam po jedan iz svake kategorije.

 

Parkour

Parkour je aktivnost koja može uključivati trčanje, penjanje ili skakanje, koristeći samo snagu vlastitog tijela. Cilj je uz što bolju vještinu kretanja najučinkovitije, najbrže i sigurno stići od početne do krajnje točke te se vratiti nazad, što ne mora biti nužno istim putem. Iako se danas uglavnom izvodi u gradovima, parkour je kao način kretanja korišten još od davnina u prašumama, a kasnije se kao disciplina razvio kroz vojne obuke. Začetnik parkoura kakvog danas poznajemo je Francuz David Belle koji je svojim spektakularnom trikovima oduševio svijet. Ujedinjeno Kraljevstvo je prva zemlja na svijetu koja je parkour uvrstila u sportsku disciplinu.

 

 

 

Rafting

Turistički vodiči, brošure i web stranice nude rafting na rijekama kao odličnu aktivnost i oblik druženja za sve željne adrenalina i avanture. Ovisno o težini postoji 6 'klasa' raftinga, a one ovise o samoj rijeci te brzini struje, turbulenciji vode, postojanju stijena, snazi vrtloga i virova. Rijeke u Hrvatskoj nisu iznimno opasne pa se na njima organizira rafting od lagane do umjereno zahtjevne kategorije. Na krmi čamca za rafting (raft) i kormilom ili veslom upravlja kormilar i navodi raft kroz riječne brzace. Ostali sudionici su opremljeni veslom, zaštitnim plutajućim prslukom i kacigom. Rafting utrke se najčešće organiziraju kao sprint ili slalom.

 

Ice cross downhill

Riječ je o ekstremnom sportu kod kojeg se klizači spuštaju niz ledenu stazu s oštrim zavojima i visokim okomitim padovima. Ovakav način utrkivanja na klizaljkama je s vremenom postao jedan od popularnijih zimskih sportova. Osim klizaljki, trkači nose istu opremu kao u hokeju na ledu. Maksimalno četiri natjecatelja započinju svaku utrku, a onaj koji prvi prijeđe ciljnu liniju je pobjednik. Sport je sličan brzom klizanju, no upravo zbog okomitih padina klizači postižu veću brzinu te je ujedno i veći rizik. 

 

 

 

Paragliding

Točniji naziv za ovu vrstu slobodnog letenja je parajedrenje i za razliku od padobrana kojim se samo spušta, parajedrilicom se može dizati poput jedrilice ili zmaja. Možda niste znali, ali uobičajeni pojedinačni preleti iskusnijih pilota parajedrilice, ovisno o uvjetima, iznose desetke i stotine kilometara. Upravljanje parajedrilicom izvodi se, osim pomoću povlačenja određenih konopaca, pomicanjem tijela unutar sjedala u kojem pilot sjedi tijekom leta. Za polijetanje je potrebna odgovarajuća padina i odgovarajući vjetar. Polijetati se može i s ravne livade, ali u tom slučaju je potrebno imati neko sredstvo ili uređaj koji parajedrilici daje energiju kako bi postigla uzgon.

 

Pronađite najkvalitetniji izbor svjetiljki za avanture na linku!

Natrag
Zatvori

Kolačići i druge tehnologije za praćenje vaših preferenci mogu se koristiti na ledlenser.hr Internet stranici na razne načine npr. kako bi Internet stranica ledlenser.hr funkcionirala.
Kolačić (eng. Cookie) je podatak male veličine koji web stranica pohranjuje u računalo ili mobilni uređaj posjetitelja. Kolačić dozvoljava web stranici da „zapamti“ akcije posjetitelja iz prethodnih posjeta. Većina preglednika dozvoljava upotrebu kolačića, ali korisnik ih u svakom trenutku može obrisati  ili u pregledniku postaviti zabranu pohrane istih. Najčešći razlozi korištenja kolačića su: identifikacija posjetitelja, pamćenje specifičnih preferencija korisnika, pomoć pri unosu informacija koje su već unesene prilikom prethodnih akcija, skupljanje podataka za analize te promotivne kampanje. Više o kolačićima i kako i ledlenser.hr koristi pročitajte u našim Uvjetima poslovanja.

DREAM POINT d.o.o., OIB: 84098788294, Zagreb, Fallerovo šetalište 22 („Dream Point“), kao Voditelj zbirke osobnih podataka, obavještava Vas da se Vaši osobni podaci dostavljaju sa web stranice www.ledlenser.hr (dalje u tekstu „web stranice“) i da će biti obrađeni.
Prihvaćanjem ove Izjave smatra se da slobodno i izričito dajete privolu za prikupljanje i daljnju obradu Vaših osobnih podataka koje ustupate Dream Pointu putem ovih web stranica u svrhu kreiranja korisničkog profila, a radi poboljšanja kupovine i korištenja web usluge. Radi se o dobrovoljnom davanju podataka te ovu Izjavu niste dužni prihvatiti odnosno niste dužni unositi svoje osobne podatke u jednu od prijavnih formi/obrazaca dostupnih na ovim web stranicama.
Prihvaćanjem ove Izjave i ustupanjem Vaših osobnih podataka unosom suglasni ste da se vaši osobni podaci dijele s našom dostavnom službom, a radi kupovine i isporuke proizvoda na željenu adresu. 
Dream Point će s Vašim osobnim podacima postupati sukladno Općoj uredbi o zaštiti podataka koju možete pročitati ovdje, sukladno Politici privatnosti i kolačića koju možete pročitati ovdje i sukladno drugim primjenjivim propisima Republike Hrvatske, a uvijek uz primjenu odgovarajućih tehničkih i sigurnosnih mjera zaštite osobnih podataka od neovlaštenog pristupa, zlouporabe, otkrivanja, gubitka ili uništenja. Dream Point štiti privatnost svojih korisnika i posjetitelja web stranica, čuva povjerljivost Vaših osobnih podataka te omogućava pristup i priopćavanje osobnih podataka samo onim svojim zaposlenicima kojima su isti potrebni radi provedbe njihovih poslovnih aktivnosti, a trećim osobama samo u slučajevima koji su dozvoljeni zakonima.
Napominjemo da možete u svako doba, u potpunosti ili djelomice, bez naknade i objašnjenja odustati od dane privole i zatražiti prestanak aktivnosti obrade Vaših osobnih podataka. Opoziv privole možete podnijeti poštom na gore navedenu adresu ili e-mailom na adresu: [email protected]. Također, imate pravo dobiti uvid u svoje podatke koji se obrađuju te zatražiti ispravak, izmjenu ili dopunu podataka. 
Molimo Vas da pažljivo pročitate ovu Izjavu. Prihvaćanjem ove Izjave i ustupanjem Vaših osobnih podataka putem ovih web stranica potvrđujete da ste istu pročitali i razumjeli te dopuštate Dream Pointu da obrađuje i koristi vaše osobne podatke za navedenu svrhu. Ovim putem izričito izjavljujete da imate više od 18 godina.

DREAM POINT d.o.o., OIB: 84098788294, Zagreb, Fallerovo šetalište 22 („Dream Point“), kao Voditelj zbirke osobnih podataka, obavještava Vas da se Vaši osobni podaci dostavljaju sa web stranice www.ledlenser.hr (dalje u tekstu „web stranice“) i da će biti obrađeni.

Prihvaćanjem ove Izjave smatra se da slobodno i izričito dajete privolu za prikupljanje i daljnju obradu Vaših osobnih podataka koje ustupate Dream Pointu putem ovih web stranica u svrhu realizacije kupovine i dostave proizvoda. Radi se o dobrovoljnom davanju podataka te ovu Izjavu niste dužni prihvatiti odnosno niste dužni unositi svoje osobne podatke u jednu od prijavnih formi/obrazaca dostupnih na ovim web stranicama.

Prihvaćanjem ove Izjave i ustupanjem Vaših osobnih podataka unosom suglasni ste da se vaši osobni podaci dijele s našom dostavnom službom, a radi isporuke proizvoda na željenu adresu.

Dream Point će s Vašim osobnim podacima postupati sukladno Općoj uredbi o zaštiti podataka koju možete pročitati ovdje, sukladno Politici privatnosti i kolačića koju možete pročitati ovdje i sukladno drugim primjenjivim propisima Republike Hrvatske, a uvijek uz primjenu odgovarajućih tehničkih i sigurnosnih mjera zaštite osobnih podataka od neovlaštenog pristupa, zlouporabe, otkrivanja, gubitka ili uništenja. Dream Point štiti privatnost svojih korisnika i posjetitelja web stranica, čuva povjerljivost Vaših osobnih podataka te omogućava pristup i priopćavanje osobnih podataka samo onim svojim zaposlenicima kojima su isti potrebni radi provedbe njihovih poslovnih aktivnosti, a trećim osobama samo u slučajevima koji su dozvoljeni zakonima.

Napominjemo da možete u svako doba, u potpunosti ili djelomice, bez naknade i objašnjenja odustati od dane privole i zatražiti prestanak aktivnosti obrade Vaših osobnih podataka. Opoziv privole možete podnijeti poštom na gore navedenu adresu ili e-mailom na adresu: [email protected]. Također, imate pravo dobiti uvid u svoje podatke koji se obrađuju te zatražiti ispravak, izmjenu ili dopunu podataka.

Molimo Vas da pažljivo pročitate ovu Izjavu. Prihvaćanjem ove Izjave i ustupanjem Vaših osobnih podataka putem ovih web stranica potvrđujete da ste istu pročitali i razumjeli te dopuštate Dream Pointu da obrađuje i koristi vaše osobne podatke za navedenu svrhu. Ovim putem izričito izjavljujete da imate više od 18 godina.

Slažem se s Uvjetima privatnosti

Slažem se s Uvjetima privatnosti. 

Slažem se s Uvjetima privatnosti.