22. travanj 2020

Top 5 proljetnih aktivnosti na otvorenom

Muškarac u planinama

Dolaskom proljeća konačno možemo boraviti na otvorenom bez zimskih kaputa i čizama te uživati u svježem zraku i različitim aktivnostima u prirodi. Isto tako, tijekom zime djeca, a i mi stariji, navikli smo provoditi puno vremena u zatvorenom i nekako se opustimo te zaboravimo na važnost boravka u prirodi. Jednom kada vani zatopli, dobro je promijeniti svoje navike te što više uživati na otvorenom jer je to dobro za naše zdravlje.

Mnogo različitih aktivnosti na otvorenom će nam omogućiti da budemo fizički aktivni, učinimo nešto korisno ili da se jednostavno zabavimo i kvalitetno provedemo vrijeme s djecom. I što je najbolje, za boravak u prirodi ne moramo izdvajati poseban novac kao primjerice za teretanu, igraonice i kino.  Mi ćemo vam dati par prijedloga proljetnih aktivnosti pa vam se možda svide neki od njih.

 

Hodanje

Hodanje je izvrstan način za poboljšanje ili održavanje cjelokupnog zdravlja te kondicije. Samo 30 minuta šetnje svakog dana može povećati kondiciju, ojačati kosti, smanjiti višak tjelesne masti i pojačati mišićnu snagu i izdržljivost. Također može smanjiti rizik od nastanka različitih stanja poput srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2, osteoporoze i nekih vrsta raka. Hodanje zahtijeva minimalnu opremu, može se obavljati u bilo koje doba dana i sami možete odredit tempom.

Za hodanje su najvažnije kvalitetne tenisice, a u ovoj aktivnosti vam se mogu pridružiti članovi obitelji, prijatelji ili možete povesti svog kućnog ljubimca. Ako se ipak odlučite na noćnu šetnju po slabije osvijetljenim područjima, preporuka je da sa sobom ponesete kvalitetnu i praktičnu svjetiljku. Primjerice, Ledlenser MH5 naglavna svjetiljka se vrlo lako iz naglavne može pretvoriti u ručnu svjetiljku, a uz pomoć kvačice na tijelu lampe možete ju zakvačiti na remen ili torbu. Hodanje je ujedno izvrstan oblik tjelesne aktivnosti za ljude koji imaju prekomjernu težinu, starije osobe ili one koji nisu dugo vježbali.

 

Vožnja biciklom

Dolaskom toplijeg vremena, bicikl za mnoge postaje svakodnevno prijevozno sredstvo. No, osim što se njime možete odvesti od točke A do točke B te time čuvate okoliš, vožnja biciklom je i učinkovit način sagorijevanja kalorija i tjelesnih masti te jača srce, pluća i mišića. U usporedbi s nekim drugim vrstama kardio treninga, bicikl stvara manje opterećenje na vaše zglobove, ali ipak pruža izvrstan rezultat. Bicikliranje je vježba koja jača mozak, a kod djece čak može pomoći u kontroli problema poput poremećaja nedostatka pažnje. Uz to, vožnja bicikla je odlična aktivnost za socijalizaciju, kako za djecu, tako i za odrasle.

Za gradsku vožnju biciklom bit će vam potrebne tanje gume, okviri koji omogućuju uspravniji položaj sjedenja i udobniju poziciju sjedenja, odnosno manji pritisak na donji dio leđa, ramene i vratne mišiće. Za vožnju biciklom je jako važno da ste dobro osvijetljeni. Ako više volite vožnju biciklom u prirodi, trebat će vam bicikl robusnije strukture i šire gume, a svjetiljka treba biti što jača. Punjiva naglavna svjetiljka MH11 ima snažno svjetlo, ali vam i omogućava da je uz pomoć Bluetootha povežete s pametnim telefonom. To znači da ćete moći personalizirati postavke svjetiljke koristeći Ledlenser Connect aplikaciju.

 

Ribolov

Ribolov je i u Hrvatskoj postao jedna od popularnijih aktivnosti. Neki ribolovci radije love uz rijeke, a drugi više vole jezera. Naravno, ovdje govorimo o ribolovu kao obliku rekreacije, a ne ekonomskoj aktivnosti. Sam ribolov je kao aktivnost u velikoj mjeri oblikovana okolišem i vrstama slatkovodnih riba koje obitavaju u određenim rijekama i jezerima. Čimbenici koji utječu na ribolov u rijekama vrlo su različiti od onih kod morskog ribolova. Tri stvari su važne za slatkovodni ribolov, a to su lokacija i vrsta dna, sezonalnost i raznolikost.

Ovisno o vrstama ribe će ovisti veličina i oblik udice. Važno je znati koji mamac koristiti te kako svladati vještinu pravilnog i dobrog vezanja udice. Ovo su stvari koje mora naučiti svaki ribič početnik, a najbolje je za savjet pitati iskusne ribolovce. Ako ste početnik u ribolovu, morate znati da vam je za ribolov potrebna dozvola, a najbolje vam je zatražiti godišnju dozvolu. Osim klasičnog ribolova sa standardnim mamcima (kruh, žganci, pasta, crv, glista ...) postoji i više vrsta ili tehnika ribolova sa umjetnim ili prirodnim mamcima kao što su ribolov mušicom i/ili varalicom, beach ledgering, surf casting i feeder varijanta. Ovo su samo neke od tehnika kojima ćemo probati nadmudriti ribe, a za odabir najbolje varijante za ribolovno područje predlažemo da se obratite ribolovcima sa tog područja ili potražiti savjet u specijaliziranim ribolovnim dućanima. Za ribolov će vam korisna svakako biti i ML6 svjetiljka koja ima i crveno svijetlo, idealno za pripremu pribora i vezanje udica.

 

Ekološke akcije

Tijekom proljetnih mjeseci mnoge udruge, klubovi, društva, organizacije pa čak i pojedinci te zaljubljenici u prirodu u svojim mjestima pokreću različite ekološke akcije. Cilj je istih čišćenje šumskih puteva i staza, šetnica, plaža i divljih deponija smeća. Iskusni ronioci se uključuju i u čišćenja podmorja. Važno je da se sav prikupljeni otpad, u suradnji s komunalnim društvima, zbrine na propisani način. Ovakva aktivnost ne samo da će biti korisna, već pomaže u razvoju ekološke svijesti te svoju djecu i bližnje možete educirati o potrebi i načinima zaštite okoliša.

Tako vaše mjesto, bez obzira je li riječ o selu ili gradu, postaje ugodnije mjesto za život te boravak vašoj obitelji, ali i svim stanovnicima te posjetiteljima. Stoga možete i sami putem društvenih mreža pozvati svoje sugrađane ili susjede da očiste određene lokalitete za koje znate da su onečišćeni. Za manji otpad će vam biti dovoljne kućne vreće za smeće, rukavice i po potrebi lopate, no za veći otpad ćete morati zatražiti prijevoz. Ako se vaša akcija čišćenja provodi u večernjim satima te na manje dostupnim mjestima, dobro će vam doći i naglavna svjetiljka poput H8R  naglavne lampe uz koju će ruke vam uvijek biti slobodne, a odlično će se prilagoditi vašoj glavi zahvaljujući ergonomskom dizajnu. Osim što ćete moći bolje sagledati hrpe smeća primjerice u šumama, uz stražnje svjetlo na lampi ćete biti vidljivi drugima.

 

Radovi u vrtu

Bavljenje vrtlarstvom ne samo da će uljepšati vašu okućnicu ili vam donijeti domaće fine plodove, nego pozitivno utječe i na vaše fizičko te mentalno zdravlje. Sama briga o biljkama, bez obzira je li riječ o povrću koje uzgajate ili cvijeću koje ste zasadili, može poboljšati vaše raspoloženje jer se razina kortizola kod ljudi smanjuje u mirnom, zelenom okruženju. Još jedna važna stvar je da ćete uzgojem vlastitog povrća znati što vi i vaša obitelj jedete, odnosno bit ćete sigurni da se u vašoj hrani ne nalaze toksične tvari iz sintetskih gnojiva i pesticida.

I što je najbolje, ne morate krenuti sa sadnjom velikog broja sadnica i vrsta sjemena, već posadite voće i povrće koje vaša obitelj najviše voli jesti. Možda se odlučite za rajčicu ili papriku, a možda samo korjenasto povrće i salatu. U vrtu je najbolje krenuti s radovima rano ujutro, a zalijevati ga navečer. Za noćne radove ili večernje roštiljanje u dvorištu dobro će vam poslužiti IF8R radna svjetiljka kojom možete upravljati putem aplikacije na vašem mobilnom uređaju. S maksimalnom jačinom od 4500 lumena omogućava optimalno osvjetljenje, uz maksimalno trajanje baterije do 12 sati.

Natrag
Zatvori

Kolačići i druge tehnologije za praćenje vaših preferenci mogu se koristiti na ledlenser.hr Internet stranici na razne načine npr. kako bi Internet stranica ledlenser.hr funkcionirala.
Kolačić (eng. Cookie) je podatak male veličine koji web stranica pohranjuje u računalo ili mobilni uređaj posjetitelja. Kolačić dozvoljava web stranici da „zapamti“ akcije posjetitelja iz prethodnih posjeta. Većina preglednika dozvoljava upotrebu kolačića, ali korisnik ih u svakom trenutku može obrisati  ili u pregledniku postaviti zabranu pohrane istih. Najčešći razlozi korištenja kolačića su: identifikacija posjetitelja, pamćenje specifičnih preferencija korisnika, pomoć pri unosu informacija koje su već unesene prilikom prethodnih akcija, skupljanje podataka za analize te promotivne kampanje. Više o kolačićima i kako i ledlenser.hr koristi pročitajte u našim Uvjetima poslovanja.

DREAM POINT d.o.o., OIB: 84098788294, Zagreb, Fallerovo šetalište 22 („Dream Point“), kao Voditelj zbirke osobnih podataka, obavještava Vas da se Vaši osobni podaci dostavljaju sa web stranice www.ledlenser.hr (dalje u tekstu „web stranice“) i da će biti obrađeni.
Prihvaćanjem ove Izjave smatra se da slobodno i izričito dajete privolu za prikupljanje i daljnju obradu Vaših osobnih podataka koje ustupate Dream Pointu putem ovih web stranica u svrhu kreiranja korisničkog profila, a radi poboljšanja kupovine i korištenja web usluge. Radi se o dobrovoljnom davanju podataka te ovu Izjavu niste dužni prihvatiti odnosno niste dužni unositi svoje osobne podatke u jednu od prijavnih formi/obrazaca dostupnih na ovim web stranicama.
Prihvaćanjem ove Izjave i ustupanjem Vaših osobnih podataka unosom suglasni ste da se vaši osobni podaci dijele s našom dostavnom službom, a radi kupovine i isporuke proizvoda na željenu adresu. 
Dream Point će s Vašim osobnim podacima postupati sukladno Općoj uredbi o zaštiti podataka koju možete pročitati ovdje, sukladno Politici privatnosti i kolačića koju možete pročitati ovdje i sukladno drugim primjenjivim propisima Republike Hrvatske, a uvijek uz primjenu odgovarajućih tehničkih i sigurnosnih mjera zaštite osobnih podataka od neovlaštenog pristupa, zlouporabe, otkrivanja, gubitka ili uništenja. Dream Point štiti privatnost svojih korisnika i posjetitelja web stranica, čuva povjerljivost Vaših osobnih podataka te omogućava pristup i priopćavanje osobnih podataka samo onim svojim zaposlenicima kojima su isti potrebni radi provedbe njihovih poslovnih aktivnosti, a trećim osobama samo u slučajevima koji su dozvoljeni zakonima.
Napominjemo da možete u svako doba, u potpunosti ili djelomice, bez naknade i objašnjenja odustati od dane privole i zatražiti prestanak aktivnosti obrade Vaših osobnih podataka. Opoziv privole možete podnijeti poštom na gore navedenu adresu ili e-mailom na adresu: [email protected]. Također, imate pravo dobiti uvid u svoje podatke koji se obrađuju te zatražiti ispravak, izmjenu ili dopunu podataka. 
Molimo Vas da pažljivo pročitate ovu Izjavu. Prihvaćanjem ove Izjave i ustupanjem Vaših osobnih podataka putem ovih web stranica potvrđujete da ste istu pročitali i razumjeli te dopuštate Dream Pointu da obrađuje i koristi vaše osobne podatke za navedenu svrhu. Ovim putem izričito izjavljujete da imate više od 18 godina.

DREAM POINT d.o.o., OIB: 84098788294, Zagreb, Fallerovo šetalište 22 („Dream Point“), kao Voditelj zbirke osobnih podataka, obavještava Vas da se Vaši osobni podaci dostavljaju sa web stranice www.ledlenser.hr (dalje u tekstu „web stranice“) i da će biti obrađeni.

Prihvaćanjem ove Izjave smatra se da slobodno i izričito dajete privolu za prikupljanje i daljnju obradu Vaših osobnih podataka koje ustupate Dream Pointu putem ovih web stranica u svrhu realizacije kupovine i dostave proizvoda. Radi se o dobrovoljnom davanju podataka te ovu Izjavu niste dužni prihvatiti odnosno niste dužni unositi svoje osobne podatke u jednu od prijavnih formi/obrazaca dostupnih na ovim web stranicama.

Prihvaćanjem ove Izjave i ustupanjem Vaših osobnih podataka unosom suglasni ste da se vaši osobni podaci dijele s našom dostavnom službom, a radi isporuke proizvoda na željenu adresu.

Dream Point će s Vašim osobnim podacima postupati sukladno Općoj uredbi o zaštiti podataka koju možete pročitati ovdje, sukladno Politici privatnosti i kolačića koju možete pročitati ovdje i sukladno drugim primjenjivim propisima Republike Hrvatske, a uvijek uz primjenu odgovarajućih tehničkih i sigurnosnih mjera zaštite osobnih podataka od neovlaštenog pristupa, zlouporabe, otkrivanja, gubitka ili uništenja. Dream Point štiti privatnost svojih korisnika i posjetitelja web stranica, čuva povjerljivost Vaših osobnih podataka te omogućava pristup i priopćavanje osobnih podataka samo onim svojim zaposlenicima kojima su isti potrebni radi provedbe njihovih poslovnih aktivnosti, a trećim osobama samo u slučajevima koji su dozvoljeni zakonima.

Napominjemo da možete u svako doba, u potpunosti ili djelomice, bez naknade i objašnjenja odustati od dane privole i zatražiti prestanak aktivnosti obrade Vaših osobnih podataka. Opoziv privole možete podnijeti poštom na gore navedenu adresu ili e-mailom na adresu: [email protected]. Također, imate pravo dobiti uvid u svoje podatke koji se obrađuju te zatražiti ispravak, izmjenu ili dopunu podataka.

Molimo Vas da pažljivo pročitate ovu Izjavu. Prihvaćanjem ove Izjave i ustupanjem Vaših osobnih podataka putem ovih web stranica potvrđujete da ste istu pročitali i razumjeli te dopuštate Dream Pointu da obrađuje i koristi vaše osobne podatke za navedenu svrhu. Ovim putem izričito izjavljujete da imate više od 18 godina.

Slažem se s Uvjetima privatnosti

Slažem se s Uvjetima privatnosti. 

Slažem se s Uvjetima privatnosti.